© Peter Abelsen-Petersen

Tasiilaq

Byen er den ene af kun to byer på den 3.000 km lange grønlandske østkyst. Fra etableringen i 1894 hed byen Ammasalik (gammel grønlandsk retskrivning Angmagssalik), som betyder 'stedet med ammassat' (lodde) men blev i 1992 omdøbt til Tasiilaq.
Indtil kommunesammenlægningen af Ammassalik, Ittoqqortoormiit, Ivittuut, Nuuk og Paamiut kommuner til Sermersooq Kommune var Tasiilaq hovedbyen i Ammasalik kommune.
Permanent forbindelse til europæerne blev etableret med Gustav Holms konebådsekspedition og overvintring i 1884-85. På det tidspunkt fandtes der et samfund på godt 400 mennesker, som led under svigtende ressourser, fejlernæring og sygdom.
I 1894 blev der etableret en handelsstation ved den gode naturhavn Tasiilaq. Byen er er en af Grønlands smukkest beliggende, hvilket har bidraget til at gøre den til et af Grønlands mest søgte turistmål.
Hvert år kommer adskillige tusinde turister fra Island på én- og flerdagesture via flyvepladsen Kulusuk. Byen er delvist isoleret. Om vinteren er det kun muligt at komme dertil med helikopter og hundeslæde eller snescooter. Om efteråret, fra juli til november, kommer der ca. fire gange forsyningsskibe til byen. Tasiilaq giver også i nutiden et indtryk af den oprindelige kultur. Befolkningen lever hovedsageligt af fiskeri, fangst samt servicefag og bistand. Det er ikke mere end 100 år siden de første europæere kom til stedet, byggede det første hus og grundlagde byen. Så historien og de gamle myter ligger lige under overfladen.
[gallery_bank type="images" format="thumbnail" title="true" desc="true" responsive="true" animation_effect="fadeIn" album_title="true" album_id="23"]